Rakkaussimulaatio EVE
Saat esitykseen liittyvän kuunnelman ja ennakkotietoa sähköpostitse päivää ennen esitystä. Voit lukea viestin myös täältä.
Näytä lisää
Et usko mitä kerron sinulle. Pyydänkin vain pitämään mielesi avoinna. Entä jos sanoisin että universumi on unta? Haluaisitko herätä?
Entä jos kertoisin että tulet ylittämään elämän ja kuoleman rajan? Uskaltaisitko astua tuntemattomaan?
Olen koko ikäni etsinyt rakkauden algoritmia. En pysty jatkamaan yksin. Tarvitsen sinua.
Rakkaussimulaatio EVE on muistojemme peili ja unelmiemme peli.
Tällä kertaa et kuitenkaan istu katsomoon, vaan kutsumme sinut virtuaalimaailmaan.
Sukellat VR-laseilla toiseen todellisuuteen.
Kohtaat siellä toisia kaltaisiasi – sanattomasti, mutta täynnä elämää. Jostain kaipausten ja haaveiden välistä voit löytää itsesikin.
Rakkaussimulaatio on sinua varten.
Rakkaussimulaation kulku
Rakkaussimulaation ensimmäinen osa on kuunnelma, joka kuunnellaan kotona. Lähetämme sen sinulle sähköpostitse saapumistasi edeltävänä päivänä. Kuunnelma tulee myös ladattavaksi tälle sivulle lähempänä ensi-iltaa ja se on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.
Saavu 15 minuuttia ennen varaamaasi aikaa. Emme valitettavasti voi päästää myöhästyneitä sisään.
Noin 45 minuuttia teoksen kestosta vietetään virtuaalitodellisuudessa virtuaalilasien ja kuulokkeiden avulla. Joillekin pitkä aika virtuaalitodellisuudessa voi aiheuttaa huimausta tai pahoinvointia. Paikalla olevat assistentit auttavat tarvittaessa.
VR-osuuden lisäksi Rakkaussimulaatioon kuuluu muitakin osuuksia. Varaathan kokonaiskokemukseen aikaa noin 75 minuuttia teatterilla.
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Videot
Työryhmä
Taiteellinen johtaja Eero Tiainen
Käsikirjoitus Eero Tiainen
Dramaturgi Pärttyli Rinne
Konsepti Eero Tiainen, Sami Hakkarainen, Juuso-Matias Maijanen, Oskari Lumikari
Tuottaja Inna Huttunen
Apulaisohjaaja Juuso-Matias Maijanen
VR-suunnittelijat Kalle Blomberg, Iikkamatti Hauru, Liya Pirkulieva, Maciej Tomaszewski,
Ohjelmoijat Ali Kubur, Mikko Honkanen, Michael Jelbart, Rongzhi Liu
AI-ohjelmoija Evelin Jalonen-Hirano
Äänisuunnittelu Matias Harju, Olli Ketonen, Iikkamatti Hauru
Musiikki Matias Harju, Olli Ketonen, Iikkamatti Hauru, Aino Liinoja (singing). The Four Seasons ”Spring”: I. Allegro, Composed by Antonio Vivaldi, Performed by Anni Elonen (violin)
Kokemussuunnittelijat Eero Tiainen, Iikkamatti Hauru, Jaakko Sorja, Inna Huttunen, Juuso-Matias Maijanen
Läheisyysohjaaja Juuso-Matias Maijanen
Esiintyjät Johanna Ruonala (Evelin Jalonen-Hirano), Anja Bargum (IsoÄiti), Henry Pöyhiä (Noen Zimmerman), Jussi Lankoski (Henri Krohn), Yuko Takeda (Iona Jalonen-Hirano), Sami Juhani Rekola (Daniel Zimmerman), Janne Mattila (Jussi Virta), Laura Ala-Ruona (Grete Krohn), Kate O’Malley (Anna Krohn, lapsi), Anna Andersson (Anna Krohn, aikuinen)
Laulaja Aino Liinoja
Assistentit Iida-Liina Linnea, Tekla Kokkonen, Helena Mäkinen, Lotta Rahkonen
Valo- ja tilasuunnittelija Alina Pajula
Pukusuunnittelija, maskeeraus, rekvisiitta Triin Kolmkant
Ompelu Triin Kolmkant, Minna Kiiskinen
Tekninen tuottaja Lauri Vase
Unreal Engine -konsultointi MHG Michael Hudson Graphics
Logosuunnittelija Reishabh Kailey
Dramaturgiset mentorit Erik Söderblom, Essi Aittamaa
Mentorit Marko Tandefelt, Mikko Sams
Tuotanto Avatar’s Journey & Espoon Kaupunginteatteri
Yhteistyökumppanit ja tukijat Helsinki XR Center, MAGICS infrastructure, 8i, Espoo Museum of Modern Art, Aalto University, Metropolia University of Applied Sciences, The Finnish Cultural Foundation, Arts Promotion Centre Finland, The Promotion Centre for Audiovisual Culture Finland. Teos on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustusta.
Team EVE:n taiteellinen johtaja Eero Tiainen on aiemmin suunnitellut ja tuottanut useita VR-teoksia ja muita immersiivisiä ja pelillisiä produktioita.
EVE-tiimissä työskentelevät muun muassa immersiivisiin pioneerituotantoihin erikoistunut luova tuottaja Inna Huttunen, rakkaustutkija ja käsikirjoittaja-dramaturgi Pärttyli Rinne, läheisyysohjaaja Juuso-Matias Maijanen, immersiiviseen ja interaktiiviseen äänikerrontaan erikoistunut äänisuunnittelija Matias Harju. VR-maailman toteuttamisesta vastaa laaja kansainvälinen tiimi VR-osaajia ja metaversetaiteilijoita: Iikkamatti Hauru, Kalle Blomberg, Mikko Honkanen, Liya Pirkulieva, Maciej Tomaszewski ja Evelin Jalonen-Hirano.
Rakkaussimulaatio EVE:n muistot tuovat eloon 10 henkilön näyttelijäkaarti. Heistä vuorovaikutteisia osioita ovat toteuttamassa Johanna Ruonala, Anja Bargum, Henry Pöyhiä ja Jussi Lankoski.
Team EVE on kehittänyt Rakkaussimulaatiota vuodesta 2016 alkaen. Kuuden minuutin mittainen demo esityksestä, Rakkaussimulaatio EVE: Vedenhenget on koettavissa Espoon modernin taiteen museossa EMMA:ssa osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä helmikuuhun 2023 saakka.
Näytösajat
Näyttämö
Liput
32 / 29 / 20 €
Iltaliput 15 € (klo 19.45–20.45)
Kesto
1 h 30 min
Esityskieli
englanti, tekstitys suomeksi
Ikäsuositus
16 + (yksittäisissä kohtauksissa seksuaalissävytteistä sisältöä tai väkivaltaa)
Sisältöhuomioita
45 minuuttia teoksen kestosta vietetään virtuaalitodellisuudessa virtuaalilasien ja kuulokkeiden avulla. Teoksessa käytetään teatterisavua.
UKK
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
Kuunnelma
Saat esitystä edeltävänä päivänä sähköpostitse kuunnelman ja ennakkotietoa. Voit lukea viestin myös täältä.
Kuvat






Arvosteluja
Suomen ensimmäinen virtuaalitodellisuutta hyödyntävä kokoillan teatteriesitys vie hahmon pään sisälle. Laura Kytölä / Helsingin Sanomat 5.3.2023
Rosenskimrande paradis eller Matrix-aktig själaskörd i Esbo stadsteaters kärlekssimulator. Otto Ekman / Hufvudstadsbladet 2.3.2023
Espoossa tehtiin 45-minuuttinen aikuisten rakkaussimulaatio, joka sai toimittajankin hämilleen – ”Ihan mahdotonta selittää” Anneli Tuominen-Halomo / Länsiväylä 6.3.2023
Tulevaisuuden teatteria. Eero Tiainen ja Inna Huttunen Tuomas Rantasen Teatterin politiikkaa -podcastin vieraina 6.3.2023.
Jännittävä VR-esitys Rakkaussimulaatio Eve tekee katsojasta vedenhengen ja vie seuraamaan laboratorion tutkijoiden rakkausmuistoja. Sateenkaarenmaalari -blogi 6.32023
Rakkaussimulaatio EVE on teatteria, jota en koskaan ole kokenut aiemmin. Antti Taipale / Teatteria ja tohtoriopintoja -blogi 6.3.2023
Tässä yhdeksän vinkkiä teatterikevääseen: sotaa, virtuaalista rakkaussimulaatiota ja todellisia henkilöitä. Sanna Vilkman / YLE 28.2.2023
Katsojien kommentteja
”Kiitos eilisestä ajatuksia herättävästä EVE-esityksestä. Oli todella vakuuttavasti toteutettu elämys, joka alkoi jo ulko-ovelta valkotakkisten opastajien avulla. Aina virkistäväää kun uskalletaan kehittää jotain uutta.” Yleisöpalaute
”Englanti oli riittävän yksinkertaista, joten oli minulle hyvä ratkaisu jättää tekstitys pois. Sitä kannattaa suositella, jos asiakas kokee osaavansa englantia ihan hyvin. Ei ollut vaikeita sanoja tai lauserakenteita. Tekstitys olisi varmasti haitannut näkymää.
Pieniä teknisiä ongelmia oli loppukuunnelmassa, mutta ei pilannut kokemusta.
Kahvilan nauru kuuluu huoneisiin. Siellä voisi olla joku kyltti, että puhukaa hiljempaa.
Esitys oli hienompi virtuaalilaseilla kuin videossa, siinä se näytti enemmän 90-luvun peleiltä, virtuaalilaseilla oli pehmeämpi ja sujuvampi.
Palvelu oli hyvää. On hieman erikoinen ratkaisu pistää toisilleen tuntemattomat ihmiset kommunikoimaan keskenään ja jakamaan rakkautta keskenään. Olisi ehkä hyvä, että tästä kerrotaan etukäteen – että sinulle valitaan pari. Ei ollut ongelma minulle, mutta voi olla monelle ujolle suomalaiselle haastavaa.” Yleisöpalaute
”Kävin eilen katsomassa Rakkaussimulaatio EVE- produktion. Wau, mikä elämys!! Olen vaikuttunut. Todella hienoa, että tehdään jotain aivan muuta ja uutta. Tämän oli kokonaisvaltainen kokemus. Kiitos Espoon Kaupunginteatteri, että otitte tämän ohjelmistoonne!” Yleisöpalaute ensi-illasta
”Rakkaussimulaatio Eve oli uniin tuleva kokemus. Virtuaalitodellisuuden tilan tunne vaikutti näin pitkän ja upean teoksen myötä tilan tunteeseen pidemmän aikaa.
Esitys oli hienoimpia ja ainutlaatuisimpia taidekokemuksia mitä olen saannut. Kiitos koko ryhmälle myös kokonaisvaltaisesta elämyksestä, kyse ei ile vain VR-taiteesta vaan paljosta muusta, näyttelijöiden työstä, koronarokotushallia muistuttavaa mutta paljon miellyttävämpää tilaa, valkoisia takkeja ja tervetulon toivottamista ja asiaankuuluvia drinkkejä myöten.
Kuitenkin esityksen onnistumisen ydin on tarinat, joissa oikeasti samaistuin moniin henkilöihin. Hyvin kirjoitettu narratiivi osasi hyödyntää jopa tekniikan rajoja.” Yleisöpalaute
”Salamyhkäisyys heti tilaan tultaessa tempasi jo mukaan ja koin jo olevani mukana jossain esityksessä odottaessani vuoroani. VR-lasit ja kuulokkeet toimivat hyvin. Joitain huomioitani tässä: Upeita maisemia! Avattaret eivät saaneet täyttä muotoaan, olivat sellaisia osittaisia hahmoja. Tiimalasi ilmestyi aina silloin tällöin, mutta sehän ei mitenkään esitystä haitannut sinänsä. Esitys jäi mieleen erilaisuutensa vuoksi, virkistävää vaihtelua 😊.” Yleisöpalaute ennakkonäytöksestä
”Iso kiitos mahdollisuudesta – ihan mielettömän makee juttu!! Tykkäsin todella – tai siis tykkäsin, hämmennyin, naurahdin, olin epäuskoinen, upposin jonnekin ja olin, että vau! 😃 ❤” Yleisöpalaute ennakkonäytöksestä
”Projektin suurin vetovoima on sen mysteerisyys. Esityksessä katsoja ei siis istu teatterin katsomossa, vaan pääsee itse VR-lasit päässä kokemaan näytelmän ja myös vaikuttamaan päätöksiin. Katsoja on tarinan keskiössä ja pääsee kokemaan esityksen päähenkilöiden kanssa.” Yleisöpalaute ennakkonäytöksestä.