Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa
23.9.2022
Kysymys ihmiskunnan vastuusta on ytimessä Klockriketeaternin ja Espoon Kaupunginteatterin tuottamassa kantaesityksessä, joka kuljettaa nykyhetkestä miljoonien vuosien päähän.
Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa on näytelmäkirjailija Mikhail Durnenkovin, lavastaja ja kuvataiteilija Ksenia Peretrukhinan sekä ohjaaja-dramaturgi Essi Rossin yhteinen näyttämöteos, jossa mikään ei ole mahdotonta ja todellisuuden rajat ovat jatkuvassa, kuhisevassa liikkeessä. Espoon Kaupunginteatterin ja Klockriketeaternin yhdessä tuottama kantaesitys saa ensi-iltansa 31.1.2023 Tapiolassa.
Mahdollisuus käsitellä universaaleja arvoja
Merkittävimpiin venäläisiin näytelmäkirjailijoihin lukeutuvan Mikhail Durnenkovin teoksia on käännetty lukuisille kielille ja esitetty ympäri Eurooppaa. Venäjän ulkopuolella hän on työskennellyt muun muassa Royal Shakespeare Companyssa, Lontoon Royal Court Theaterissa ja The Lark -keskuksessa New Yorkissa. Suomessa Durnenkovin näytelmistä Sekundaa on esitetty Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2010. Klockriketeatern tilasi Durnenkovilta tulevaisuutta käsittelevän näytelmän vuonna 2019. Espoon Kaupunginteatteri tuli mukaan projektiin vuonna 2020 ja esityksen ensi-ilta sovittiin vuodelle 2023.
Alun perin tarkoitus oli tehdä yhteistyötä myös venäläisten teattereiden kanssa, mutta suunnitelmat muuttuivat alkuvuodesta 2022. Venäjällä moninkertaisesti palkitut, sotaa vastustavat taiteilijat Durnenkov ja Peretrukhina joutuivat perheineen maanpakoon.
– Taiteilijana olen menettänyt mahdollisuuden työskennellä äidinkielelläni yleisölle, jonka tunnen. Minulle se tarkoittaa nyanssien ja sävyjen menettämistä. Mutta toisaalta kansainvälinen yhteistyö antaa mahdollisuuden käsitellä universaaleja arvoja, mikä on tärkeää, kertoo näytelmän kirjoittanut Durnenkov.
Venäjä-hankkeen jatkaminen oli esityksen suomalaisille tuottajille itsestään selvää.
– Teattereidemme linja on selvä: me teemme yhteistyötä yksittäisten venäläisten taiteilijoiden kanssa, joista tiedämme ja ymmärrämme minkälaisissa olosuhteissa he ovat työskennelleet Venäjällä. Sen vuoksi esityksen siirtäminen tai peruuttaminen ei ole tullut mieleenkään. Emme halua rangaista kollegoita toistamiseen. He ovat saaneet jo kärsiä Putinin hallinnosta, kertovat teattereiden johtajat Dan Henriksson ja Erik Söderblom.
Tulevaisuudesta takaisin tähän päivään
Riemastuttava ja voimakkaan visuaalinen esitys luo yllättäviä yhteyksiä olentojen, ilmiöiden ja tapahtumien välille. Esityksessä tehdään matka nykyhetkestä tulevaisuuteen: sienisivilisaation kautta ydintuhon jälkeiseen, tekoälyn hallitsemaan tyhjyyteen. Tarinat matkan varrella kertovat ihmislajin voitoista ja häviöistä.
Kaiken ytimessä on ajatus siitä, että olemme vastuussa tulevaisuudesta, eikä toivoa ole vielä menetetty.
– Olen optimisti siitä huolimatta, mitä perheelleni, maalleni ja maailmalle on tapahtunut. Tämä projekti antaa mahdollisuuden suuntautua tulevaisuuteen, valmistautua siihen ja käsitellä sitä, minkälaisen tulevaisuuden haluamme välttää.
– Tämä tuotanto antaa mahdollisuuden katsoa horisontin yli, jatkaa Ksenia Peretrukhina.
Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa kutsuukin yleisön kuvittelemaan, mitä kaikkea tulevaisuus voikaan olla. Se houkuttelee myös kysymään: mitä jos tulevaisuus onkin jo täällä?
Esityksen ohjaa monipuolinen, tarkasta rytmistään ja elokuvallisesta lähestymistavastaan tunnettu uuden sukupolven ohjaaja ja dramaturgi Essi Rossi. Näyttämöllä nähdään Carl Alm, Antonia Atarah, Elmer Bäck, Milla Kangas ja Kauri Sorvari. Äänisuunnittelusta vastaa Pauli Riikonen, pukusuunnittelusta Liisa Pesonen ja valo- ja videosuunnittelusta Ilmari Paananen.
Kantaesitys 31.1.2023 klo 19 Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa (Revontulentie 8). Esitykset jatkuvat 18.2. asti.
Esityskieli suomi ja mahdollisesti muut kielet. Esitys tekstitetään suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi mobiilisovelluksella.