Arvonlisäverokannan muutos
Suomen hallitus esittää muutosta tapahtumalippujen arvonlisäverokantaan. Esityksen toteutuessa kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumien pääsylippujen uusi arvonlisävero on 14% nykyisen 10% sijaan.
”Tavoitteemme on aina pitää lippujen hinnat kohtuullisella tasolla ja tarjota saavutettavuuden vuoksi alennuksia esimerkiksi nuorille ja eläkeläisille, tai äkkilähtöjä kanta-asiakkaillemme. Hallituksen esittämä arvonlisäveron nostaminen ei anna meille kuitenkaan vaihtoehtoa, vaan liput maksavat valitettavasti vähän enemmän ensi vuodesta lähtien. Toivomme, ettei se kuitenkaan estä ketään tulemasta teatterille!” toivoo teatterin toimitusjohtaja Matilda von Weissenberg.
Lippujemme hinnat nousevat 1.1.2025 alkaen, mikäli laki tulee voimaan hallituksen esityksen mukaisesti. Käytännössä korotus on 0,5-2 euroa / lippu alkuperäisestä hinnasta riippuen. Korotus koskee myös varattuja lippuja, eli lunastushetki ratkaisee lipun hinnan.
Korotuksen voi välttää lunastamalla ensi kevään esitysliput 31.12.2024 mennessä.
Teatterilta lippuja voi lunastaa 20.12. saakka. Lipunmyynti on normaalisti avoinna ti – pe klo 11–17. Tiistaina 17.12. ja keskiviikkona 18.12. palvelemme pidennetyllä aukiololla klo 18 asti. Lipputoimistomme on kokonaan suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12. sekä 21.12.2024 – 6.1.2025.
Lippu.fin myyntipisteistä lippuja voi lunastaa korottamattomalla hinnalla 31.12.2024 saakka niiden omien aukioloaikojen mukaisesti.
Lippupisteen toimipisteetSakset seis!
Arvonlisäverokannan korotuksen lisäksi hallitus on tehnyt esityksen kulttuuriin kohdistuvista suhteettoman suurista leikkauksista. Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvisti vuodelle 2025 leikkaukset, jotka kohdistuvat epätasaisesti teatteri-, tanssi- ja sirkustoimijoiden kesken ja ovat 2–17 % toimijasta riippuen. Lisäksi hallitus on suunnitellut lisää leikkauksia kulttuurin rahoitukseen vuodelle 2026. Tässä tilanteessa ylisuuret leikkaukset yhdistettynä alv-korotukseen ovat täysin kestämättömiä.
Leikkauksia vastaan on käynnissä Sakset seis! -kampanja. Mielenilmaus on tekijöiden ja yleisön yhteinen hätähuuto taiteen ja kulttuurin puolesta. Se koostuu Suuresta kulttuuriadressista 1.10.-4.12. sekä mielenilmauksesta 5.12., jonka yhteydessä adressi allekirjoituksineen luovutetaan maan päättäjille. Voit osallistua allekirjoittamalla adressin ja tulemalla mukaan mielenilmaukseen.
Lue lisää ja allekirjoita