Syväluotaavia keskusteluja, teoksia ja VR-demo
Espoon Kaupunginteatteri osallistuu yhdeksän eurooppalaisen kulttuuriorganisaation poikkitaiteelliseen yhteistyöprojektiin, Centripheryyn. Projektin tavoitteena on eurooppalaisten taiteilijoiden ja tavallisten kansalaisten yhteistyön mahdollistaminen reuna-alueille sijoittuvilla paikkakunnilla. Hanke sisältää on taiteellisia residenssejä, taidetyöpajoja paikallisväestölle, teosten luomista ja esityksiä. Monivuotinen hanke huipentuu toukokuussa teatterilla.
Biased 12.–19.5.
BIASED on viiden taiteilijan muodostaman työryhmän työskentelyn tuloksena tehty esitys, jossa keskitytään ajatusvinoumiin. Matija Kezele Kroatiasta, Fred Nevche Ranskasta sekä Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen ja Ami Karvonen Suomesta ovat pureutuneet aiheeseen osana Centriphery-hanketta.
BIASED on esitys, joka kutsuu tutustumaan mielen temppuihin ja kohtaamisiin vaikuttaviin alitajuisiin tekijöihin, jotka ohjaavat toimintaamme.
Esityspäivät ja lisätiedot tästä linkistä.
Oheisohjelma teatterilla
Oheisohjelman kautta voi syventää kokemustaan näyttelyn, virtuaalitodellisuusteoksen, kuunnelman ja keskustelujen kautta. Osaan tapahtumista ilmoittaudutaan etukäteen, kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Kaikki tapahtumat ovat Espoon Kaupunginteatterin tiloissa (Revontulentie 8).
Tutustu ja tule mukaan!
Rakkaussimulaatio EVE: Vedenhenget (demo)
12.5.–19.5. Biased-esityksiä ennen ja niiden jälkeen
Sukella sisään virtuaalimaailmaan ja herätä sisäinen vedenhenkesi. Vedenhenget on kahden hengen vuorovaikutteinen kohtaaminen virtuaalisessa vesimaailmassa. Pääset toiseen todellisuuteen pukemalla virtuaalilasit. Jaa pieni hetki tutun tai tuntemattoman kanssa ja anna ilon pisaroida!
Rakkaussimulaatio EVE: Vedenhenget on Eero Tiaisen ja työryhmä EVE:n virtuaalitodellisuusteos ihmisten välisten kohtaamisen voimasta. EVE-työryhmässä tekoälytutkijat ja metaverse-taiteilijat kehittävät rakkausalgoritmeja virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn maailmassa. Vedenhenget-demo on ensimmäinen maistiainen Espoon Kaupunginteatterissa maaliskuussa 2023 ensi-iltansa saavasta kokoillan Rakkaussimulaatio EVE-esityksestä.
Vedenhenkiin voi osallistua ennen BIASED-esityksiä ja niiden jälkeen 12.-19.5.
Vapaa pääsy, varaa paikkasi tästä linkistä.
Kuusi minuuttia kestävä VR-kokemus soveltuu yli 8-vuotiaille – myös ensikertalaisille!
Assistentti auttaa lasien käytössä.
Livepodcast: Mikä teatteria vaivaa?
La 14.5. esityksen jälkeen n. klo 16 alkaen
Mikä teatteria vaivaa? on keskustelu siitä, miltä teatteri näyttää ja tuntuu vuonna 2022. Kirjailijat Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru kävivät Espoon Kaupunginteatterin pyynnöstä katsomassa kaikki kevään esitykset. Nyt on tilinteon aika. Onko laitosteatteri jämähtänyt paikalleen? Mitä annettavaa teatterilla voi olla yhteiskunnalliselle analyysille?
Lahtinen ja Purokuru tekevät kulttuurikriittistä Mikä meitä vaivaa? -podcastia ja kirjoittavat yhdessä kirjoja. Kirjoista tuorein, ”Mikä liberalismia vaivaa?”, analysoi kapitalismin ja liberaalin hallinnan liittoa ja kriisejä.
Vapaa pääsy, keskustelukieli suomi
Future narratives: How can art help us recreate stories of the future
to 19.5. klo 14–16.30
Avausesitelmän pitää Roope Mokka, asiantuntijoiden paneelikeskustelua moderoi Sean Ricks.
Taidetta pidetään usein yhteiskunnan heijastumana. Ja kuitenkin historiasta opimme, että taiteen voima on muuttanut maailmaa tuottamalla narratiiveja, joiden avulla olemme kyenneet kuvittelemaan tulevaa. Elämme nopeiden muutosten aikakautta ja osa muutoksista tuo mukanaan valtavia haasteita. Pysyvätkö aikaisemmat tulevaisuusnarratiivit muuttuvassa maailmassa mukana? Auttavatko ne ratkomaan tämän päivän ongelmia huomenna? Paneelikeskustelussa tarkastelemme, minkälaisia uusia ja erilaisia tarinoita tulevaisuudesta tarvitsemme, ja miten aktiivisen roolin taide voi ottaa tulevaisuuden tarinoiden uudelleen luomisessa.
Vapaa pääsy, englanninkielinen tapahtuma. Ilmoittautumisaika 28.4.–16.5.
Keskustelua voi seurata myös verkosta. Linkki lähetetään etukäteen ilmoittautuneille.
Ami Karvonen: Nielu 12.5.–19.5.
Ami Karvosen teos tehtiin osana Centriphery-hanketta, jonka vuoksi Karvonen vietti syksyllä 2019 kolme viikkoa Delnicessä, pienessä kaupungissa Kroatiassa. Teos syntyi vierailusta naapurikylässä olevaan Lokvarkan luolaan.
Nielu on narratiivinen ääniteos, jossa retki arvoitukselliseen luolastoon muuntuu retkeksi hiljalleen vapautuvaan haluun. Teos on harjoitelma lähelle tulemisesta. Se varioi kohtaamisen, vaikuttumisen, koskemisen ja tuntumisen teemoja.
Kuunnelman äänet ovat pääosin lempeitä ja kaikkinensa tarkoitettu nautittaviksi. Teos ei ehkä kuitenkaan sovi henkilöille, jotka ovat herkkiä voimaan pahoin ruumiin äänistä. Teos sisältää fantasiointia erilaisista läheisyyksistä, kosketuksista, sisäkkäisyyksistä ja sekoittumisista.
Teksti ja esiintyminen Ami Karvonen, äänisuunnittelu Tatu Nenonen
Teos kuunnellaan yksin kuulokkeilla, teoksen kesto 20 min.
Ei ennakkoilmoittautumista, vapaa pääsy.
Kuunneltavissa ti–pe klo 11–17 ja aina tuntia ennen BIASED-esitystä ja tunnin esityksen jälkeen.