Asphodelin niityt
”Että olisi punalevää jonka syliin mennä
Että olisi kaisloja joiden lomaan mennä joiksikin vuosiksi, edes yhdeksi vuodeksi
Mennä pois päältä, olla pois päältä, pitkän aikaa.
että olisi vedenalaista.
Vedenalaisia niittyjä, ja onhan niitä, niittyjä on.
Niityn meriajokkaat,
ne eivät yleensä kuki
mutta jos ne kuitenkin kukkivat niiden kukissa ei ole kehiä
ne kietoutuvat, ne liikkuvat nopeasti hitaasti ikuisesti muotopuolta ympyrää, kehää suikertelevine juurakkoineen.
Ja siellä on myös levät ja siellä on särmäneulat,
vedenalaiset niityt ovat meissä.”
Asphodelin niityt on paikkalähtöinen teos, jonka keskiössä on Itämeren meriajokasniityt sekä surematon, piilotettu suru. Se on syntynyt tarpeesta luoda tilaa surulle, tarpeesta katsoa merta, tarpeesta katsoa mereen.
Näytä lisääAsphodelin niityt on saanut alkunsa Pro Artibus -säätiön saaristoresidenssissä, jossa näytelmäkirjailijana, ohjaajana, dramaturgina ja vapaana taiteilijana tunnettu Sinna Virtanen seurasi puolen vuoden ajan yliopistollisen meribiologisen aseman tutkijoiden työskentelyä. Siellä, meren kanssa olemisesta ja ajattelusta, löytyi esityksen keskeinen luonne ja konsepti.
Intiimissä teoksessa näytelmätekstin kohtaa Tatu Nenosen veistoksellinen äänimaisema ja Samu-Jussi Kosken moniin aikoihin kurottava, materiaaleilla ja muodoilla leikkivä pukutaide sekä Malou Zilliacuksen ja Geoffrey Eristan, herkkä ja ruumiillinen esiintyminen. Espoon Kaupunginteatteri tuo Hangö Teaterträff -festivaalilla ensi-iltansa kesäkuussa 2022 saaneen teoksen Karhusaaren luonnonkauniiseen maisemaan, meren äärelle.
Esitys on Espoo-päivän ohjelmassa la 26.8. Espoo-päivän esitys on suomenkielinen, maksuton ja se vaatii ennakkoilmoittautumisen. Espoo-päivän liput ovat varattavissa elokuussa 2023.
Ruotsinkielisen näytös 27.8. järjestetään yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa. Läs om föreställningen på svenska.
Työryhmä
Konsepti, dramaturgia, teksti, ohjaus Sinna Virtanen
Äänisuunnittelu Tatu Nenonen
Esiintyjät Malou Zilliacus, Geoffrey Erista
Pukusuunnittelu Samu-Jussi Koski
Pukujen kaavoitus Tarja Anttila
Pukujen ja hattujen ompelu Marja Huttunen
Esiintyjien hattujen valmistus Tutta Lauren
Englanninkielinen käännös Roy Boswell
Ruotsinkielinen käännös Malou Zilliacus
Tuotanto Pro Artibus, Hangö Teaterträff
Tukijat Svenska kulturfonden, Otto A. Malms donationsfond, Taike, Niilo Helanderin säätiö, Sam Huberin säätiö, Nygrens stiftelse, Konstsamfundet. Teos on osa Pro Artibus -säätiön kokoelmaa.
Sinna Virtanen valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta 2015 ja on sen jälkeen toiminut näytelmäkirjailijana, ohjaajana, dramaturgina ja vapaana taiteilijana sekä instituutioissa että vapaalla kentällä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. 2018 hänet palkittiin Kritiikin kannukset- tunnustuksella taiteellisesta läpimurrosta osana HNV-kollektiivia.
Malou Zilliacus valmistui Tukholman Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 teatteritaiteen maisteriksi, lisäksi hän on valmistunut kandiksi Lundin yliopistosta sukupuolen tutkimuksen laitokselta. Zilliacus asuu ja työskentelee Tukholmassa. Hän on näytellyt useissa produktioissa sekä vapaalla kentällä että instituutioissa. Vuonna 2023 hänet valittiin Uusi Teatterin taiteelliseksi johtajaksi.
Tatu Nenonen on Helsingissä asuva äänisuunnittelija. Hän valmistui Teatteritaiteen maisteriksi äänisuunnittelun koulutusohjelmasta Teatterikorkeakoulusta vuonna 2018. Nenosen töitä on nähty ja kuultu mm. Zodiakin, Mad Housen, Q-teatterin, Teatteri Takomon ja Kansallisteatterin näyttämöillä, sekä useissa paikkasidonnaisissa ja monitaiteellisissa esityksissä ja tapahtumissa. Nenosen suunnitteluissa ääni on fyysinen ja veistoksellinen elementti.
Geoffrey Erista liikkuu sulavasti niin teatterin, tanssin, performanssin, liikkuvan kuvan kuin installaatiotaiteen välimaastoissa. Eristan intohimoinaan ovat paikkasidonnainen taide, dokumentaarisuus sekä taiteen poliittisuus. Hän on kiinnostunut tutkimaan työssään yhteiskunnallisesti merkityksellisiä aiheita sekä keinoja monimuotoisemman taiteen esiintulolle.
Erista on vuonna 2020 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelmasta valmistunut näyttelijä, tanssija ja esitysten tekijä.
Samu-Jussi Koski on helsinkiläinen vaate- ja pukusuunnittelija ja Samuji-brändin luoja. Koski on suunnitellut pukuja mm. Lilla Teateriin ja Helsingin Kaupunginteatteriin. Tällä hetkellä Koski on perustamassa uutta vaatemerkkiä.
Näytä vähemmän
Näytösajat
Esityspaikka
Karhusaaren uimaranta, Espoo
Liput
30 / 25 / 20 €
Kesto
1 t 40 min
Esityskieli
25.8. ja 1.9. suomeksi
27.8. ruotsiksi
2.9. englanniksi
Ei tekstitystä
Ikäsuositus
12 v +
Sisältöhuomiot
Esitys ei ole esteetön, lisätietoa lipputoimistosta
Huom! Esitys voidaan perua sääolosuhteiden estäessä. Peruutuksen sattuessa ilmoitamme siitä tällä sivulla, paikan päällä sekä viestillä niille lippuja ostaneille, jotka ovat antaneet yhteystietonsa lippuoston yhteydessä.
Kuvat
