Skip to content

Oikeusvaltio Espoon esittäjät ovat monen sattuman summa. Ryhmä koostuu esiintymisen ammattilaisista, mutta myös avoimen haun kautta mukaan hakeutuneista tavallisista ihmisistä – mitä tavallisuus ikinä tarkoittaakaan.

Tällä sivulla dokumentoimme esiintyjien matkaa koe-esiintymisestä ensi-iltaan. Tule mukaan back stagelle!

"Muistan ensimmäisistä päivistä jännityksen jälkeisen helpotuksen tunteen kun tunsin kuuluvani joukkoon, vaikkei minulla ole paljoa kokemusta."

Tutustu esiintyjiin!

HEIKKI ELLILÄ on eläkeläinen ja tuffa (isoisä) Kaarinan Piikkiöstä, missä hän asuu vaimonsa ja kahden kissansa kanssa. ”Koko työurani olen ollut tekemisissä mielenterveyteen liittyvien asioiden kanssa: sairaanhoitajana, lehtorina ja yliopettajana, tutkijana sekä yhdistysaktiivina. Koulutukseltani olen erikoissairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri ja filosofian tohtori.” Teatteriharrastuksen lisäksi Heikki mm. mökkeilee, kalastaa, käy kirjapiirissä, matkustelee ja pelaa korista.

ANNA HEISKARI on liikuntaa, kirjallisuutta, teatteria ja käsitöitä harrastava luokanopettaja-eläkeläinen Helsingistä. ”Muutama mukava produktio Elannon Näyttämöllä herättivät harrastajanäyttelijän sieluni. Muutoin olen tanssinut ja lausunut lähinnä omaksi ilokseni ja lähipiirille.”

KAARINA HOLM on helsinkiläinen sairaalan osastonsihteeri, joka on viime vuosina innostunut näyttelemisestä. ”Aloitin esiintymisen vajaa kaksi vuotta sitten improvisaatiolla ja siitä innostuneena hakeuduin avustajaksi kuvauksiin ja pääsin myös pienpuherooleihin. Kesällä esiinnyin Vuosaaren kesäteatterissa ja syksyllä Teatteri Ihmeessä.”

JUKKA KALEVA työskentelee sairaanhoitajana HUSilla ja harrastaa ulkoilua ja liikuntaa. Hän on soittanut huilua, tanssinut, laulanut ja harrastanut teatterina 20 vuotta. Pääkaupunkiseudulle muuton jälkeen näyttelemiseen oli tullut taukoa. ”Minulla oli kaipuu päästä näyttelemään, mutta en ollut sopivaa ryhmää löytänyt. Hakemuksen nähtyäni ajattelin heti, että tuonne minä haluan yrittää päästä mukaan.”

ANTTI LAUKKARINEN on ammattinäyttelijä, joka on tullut &:n katsojille tutuksi mm. Juha Hurmeen näytelmistä Harhama (2020) ja Jumalainen näytelmä (2022). ”Viime vuonna olin kiinnityksellä Oulun Teatterissa, jossa vierailen myös tänä keväänä ja ensi syksynä. Olen myös Improvisaatioteatteri Stella Polariksen näyttelijä. Kun tähän vielä lisätään kaikki muut esitykset, keikat ja harjoitukset, niin siinäpä se aika hujahtaakin.” Antin kesähaaveissa siintää pitkä road trip telttameiningillä.

IRINA LJAN on helsinkiläinen eläkeläinen, joka harrastaa vesijumppaa ja liikuntaa. Hän on tehnyt avustajan töitä elokuvissa ja tv-sarjoissa ja olikin iloinen yllätys, että tässä produktiossa hän pääsi osaksi työryhmää: ”Olen yrittänyt rohkeasti mennä uusiin asioihin. Se on parempi kuin eläkeläisenä istua kotona. Olin ihan varma, etten pääse, koska minulla ei ollut kokemusta, mutta täällä ollaan!”

OPPO NYRÖVAARA on tekoälyteknologiaa kehittävän startupin perustaja ja toimitusjohtaja. Perheeseen kuuluvat teatteria suurkuluttava puoliso, kaksi aikuista lasta ja yksi yhä kotona asuva abi, pitkäkarvainen saksanpaimenkoira ja perheen aurinkokuningas, 15-vuotias burma. Oppo harrastaa talviuintia, lukemista, elokuvia ja jääkiekkoa. Teatteriharrastus on suhteellisen uusi: ”Aloitin harrasteteatterin vasta kolme vuotta sitten ja ymmärsin heti, että se on mun juttuni."

TUOMAS PELTOLA Helsingin Veräjänmäestä työskentelee lähihoitajana vammaisten parissa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa teatteria ja potkunyrkkeilyä. ”Harrastajateatterissa olen esiintynyt isommissa ja pienemmissä rooleissa ja filminäyttelemisen kurssilla olen käynyt Berliinissä asti. Tämä tuntui uudenlaiselta haasteelta.”

LUKAS PRIKLOPIL on aineenopettaja Helsingin Kalliosta. ”Facebookissa haettiin näyttelijöitä Oikeusvaltioon ja ajattelin, että olisi kiva muutaman vuoden tauon jälkeen tehdä taas teatteria. Projekti kuulosti mielenkiintoiselta. Olen harrastanut teatteria pienestä lähtien - joskus enemmän joskus vähemmän.”

OONA PÄTÄRI tekee töitä kevytyrittäjänä ja harrastaa urheilemista, laulamista, kirjoittamista sekä miniatyyrirakentamista. Iloinen ja innostuva Oona on opiskellut näyttelijäntyötä ja teatterityötä Lahden kansanopistossa, tehnyt teatteri- ja kameratöitä sekä opiskellut pop-jazz-laulua. Oikeusvaltio Espoon lisäksi Oona on tällä hetkellä mukana myös Helsingin ylioppilasteatterin Outo Halu -teoksessa.

MAIJA RISSANEN on helsinkiläinen ammattinäyttelijä, joka tekee töitä erilaisissa produktioissa teatterissa, tv-tuotannoissa, äänikirjoissa ja spiikeissä. &:ssä Maija on näytellyt aikaisemmin musikaaleissa Kraanat auki (2016) ja Äidinmaa (2017).

SANNI SAHLBERG harrastaa valokuvausta ja hän on kiinnostunut mm. taiteesta sekä vintage- ja antiikkivaatteiden keräilystä ja kunnostamisesta. Sanni on harrastanut näyttelemistä koulussa ja myöhemminkin. Tauon jälkeen paluu teatteriin kiinnostaa ja innostaa: ”Lähdin mukaan aika rennolla asenteella, katsotaan, mitä tästä tulee.”

KHEBA TOURAY (esittely tulossa myöhemmin)

ARNO VILOS työskentelee logistiikka-alalla, mutta hän on viime aikoina ollut mukana useissa mainostuotannoissa ja indie-elokuvissa. Teatteritausta on monipuolinen: ”Olen opiskellut näyttelijäntyötä kahdessa eri kansanopistossa, esiintynyt harrastajateattereissa ja Helsingin Teatterikoulun improvisaatioryhmässä sekä pienissä rooleissa parissa eri televisiotuotannossa.” Vapaa-ajallaan Arno harrastaa myös uintia ja käy kuntosalilla.

Esiintyjien lisäksi työryhmään kuuluu joukko ammattilaisia, joiden vastuualueet ovat: teksti Antti Hietala, ohjaus ja tila Erik Söderblom, valo ja tila Kaisa Salmi, ääni ja musiik­ki Antti Puumalainen, puvut Silvia Jurvansuu ja video Paola Fernanda Guzman Figueroa.

183 halukasta teatterin näyttämölle

Keväällä 2023 teatterin verkkosivuilla julkaistiin ilmoitus, joka alkoi näin:

"Haemme Oikeusvaltio Espoo -tuotantoon esiintyjiä ei-ammattilaisten joukosta. Haemme eri ikäisiä, vähintään 18-vuotiaita ja eri taustoista tulevia osallistujia. Jos olet kiinnostunut esiintymisestä, ehkä laulanut kuorossa, tanssinut tai liikkunut, tämä on sinun juttusi. Tämä on sinun juttusi myös, vaikka et olisi tehnyt edellä mainituista mitään. Emme edellytä aiempaa kokemusta! Pääset osallistumaan ja esiintymään teatteriammattilaisten kanssa ja ohjauksessa, sekä kertomaan näyttämöllä tarinoita nykysuomalaisesta oikeustajusta."

Ilmoitukseen vastasi 183 hakijaa, joista noin puolet kutsuttiin koe-esiintymiseen elokuussa 2023. Koe-esiintymisten perusteella produktioon valittiin 12 osallistujaa, joiden lisäksi mukaan tuli kaksi ammattinäyttelijää.

Koe-esiintymiseen osallistuneet muistelevat kokemustaan:

"Koe-esiintymisessä oli hyvä ja lämmin ilmapiiri. Harjoitukset ei ollut liian vaikeita, ja porukka tuntui hyvin ryhmittyvän ja ottavan kontaktia toisiinsa.”

"Koe-esiintyminen on jäänyt tosi lämpimänä ja innostavana mieleen. Noin 4 tunnin näyttelijäntyön workshop produktion ohjaajan Erikin ohjeistuksessa oli intensiivinen, mutta kivasti mielikuvitukseen ja näyttelijän leikkiin ja fokukseen keskittyvä. Koe-esiintymistilanne oli kauttaaltaan aika maadoittava. Tuntui että tilaan pääsi juurtumaan ja todella näyttämään itseään ja avaamaan sitä omaa luovuutta muille, joka oli todella ihana ja hyvin erilainen koe-esiintymiskokemus itselle aiemmista kokemuksista. Omassa koe-esiintymisryhmässä oli paljon hienoja tyyppejä joiden kanssa oli inspiroivaa työskennellä!"

"Ajattelin, olisipa hienoa päästä mukaan, toiveiden täyttymys. En tiennyt yhtään minkälaisia tyyppejä haetaan. Halusin intohimoisesti mukaan, toki tajuten omat rajoitukseni, mutta jos ei yritä, niin tyhjän saa pyytämättäkin."

"Jännittävä, mutta lopulta aika rento ja vapauttava kokemus. Koin, että pystyin heittäytymään ja olemaan auki. Kiitos siitä vetäjille!"

Oikeusvaltio Espoo

Tositarinoita Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden oikeussalista
Näytökset &Revontulessa 8.4.–8.5.2024

Näytöspäivät ja liput