Skip to content

04.10.2023

Nuori nainen seisoo ja katsoo ikkunasta sisälle taloon. Taustalla pihatuolissa istuva mies.

Petos, näpistys, kotirauhan rikkominen, henkirikos. Näitä tapahtuu myös idyllisiksi mielletyissä lähiöissä.

& Espoon teatterissa 9. huhtikuuta 2024 kantaesityksensä saava Oikeusvaltio Espoo perustuu Otaniemessä sijaitsevan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden sattumanvaraisesti valikoituihin oikeuden pöytäkirjoihin ja tuo esiin tositarinoita oikeussalista.

Käräjäoikeuden istuntojen sisällöt avaavat ikkunan rikoksiin, rikollisuuteen, ihmismieleen ja yhteiskuntaan. Esitys ei romantisoi muttei myöskään moralisoi rikollisuutta. Se on esitys rikoksista ja rangaistuksista, hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä, erehdyksistä ja sattumasta ja siitä mitä ihminen toiselle tekee.

"Oikeusvaltio Espoo -teoksen käsikirjoitus syntyi Espoon ihmettelystä. Tuntui olevan helpompaa kertoa mitä Espoo ei ole kuin mitä se on. Espoon ydin näyttäytyi alati pakenevana arvoituksena, tai tyhjyytenä. Lopulta päädyimme siihen, että Espoosta olisi mielenkiintoista kertoa rikoksen kautta, eli niiden oikeudenkäyntipöytäkirjojen innoittamana joita Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on luettavissa. Näin Espoon alitajuinen maailma voisi avautua," kuvailee käsikirjoittaja Antti Hietala

Lavalla nähdään monimuotoinen ryhmä, joka koostuu esiintymisen ammattilaisista sekä avoimen haun kautta mukaan hakeutuneista tavallisista ihmisistä. Teoksen käsikirjoittaja Antti Hietala tunnetaan muun muassa ihmisten välisiä suhteita peilaavista teoksistaan Q-teatterin johdossa. Oikeusvaltio Espoon ohjaa &:n nykyinen teatterinjohtaja, oopperakentälläkin tunnettu Erik Söderblom.

Kotimainen kantaesitys 9.4.2024, &Revontulessa

Esityksen työryhmä

Teksti: Antti Hietala  
Ohjaus ja tila: Erik Söderblom  
Valo ja tila: Kaisa Salmi  
Ääni ja musiikki: Antti Puumalainen 
Puvut: Silvia Jurvansuu  
Video: Paola Fernanda Guzman Figueroa 
Lavalla: Heikki Ellilä, Anna Heiskari, Kaarina Holm, Jukka Kaleva, Antti Laukkarinen, Irina Ljan, Oppo Nyrövaara, Tuomas Peltola, Lukas Priklopil, Oona Pätäri, Maija Rissanen, Sanni Sahlberg, Kheba Touray, Arno Vilos