Skip to content

25.09.2023

Kolme sirkustaiteilijaa roikkuu ilmassa teatterin näyttämöllä.

Modern, modig, experimentell, elegant, underhållande, berörande och överraskande scenkonst – i oktober tar && nordens bästa föreställningar till Hagalund.

Under &&Skandiveckorna får vi uppleva hur den bästa svenska nycirkusen ser ut, hur klassisk litteratur görs dagsaktuell genom dans och humor och hur en tragedi ur det verkliga livet kan behandlas på scenen. De tre föreställningarna som visas i Finland för första gången är skapade av Kompani Giraff, regissören Gunilla Heilborn med arbetsgrupp och Transitteatret-Bergen.

Alla föreställningarna ges på respektive ursprungsspråk men textning finns tillhands via && Esbo Teaters app. &&Skandiveckornas föreställningar visas på &&Louhi (Kulturplatsen 2, Esbo kulturcentrum).

En drömsk hängbro mellan barndom och vuxenblivande

Först på tur står nycirkusföreställningen Moln som fick sin urpremiär våren 2021 på Sundsvalls Teater. Föreställningen som är inspirerad av Karin Boyes liv och poesi från början av 1900-talet har spelat för utsålda hus i Sverige och runt om i världen. Det är en skumgodisfärgad nycirkusföreställning som svävar uppe bland höga moln till takterna av indiepop. Kompani Giraff som tar föreställningen till Esbo är känt för sina tvärkonstnärliga och visuellt imponerande verk. Kompaniet leds av experter inom performance, cirkus, magi och mode, Viktoria Dalborg, Axel Adlercreutz ja Sus Soddu. Temat för föreställningen som regisserats av Dalborg är, precis som i Boyes dikter, gränslandet mellan barndom och vuxenblivande. Föreställningen passar alla åldrar.

&&Louhi, 3.–4.10.2023

Mänsklighetens komiska dans

Också det egenartade performancekonstverket 37 timmar och 3 minuter kommer från Sverige. För regin står Gunilla Heilborn som har en bakgrund som koreograf och dansare. Den komiska, egendomliga och dansanta föreställningen behandlar mänsklighetens tidlösa frågor med hjälp av Leo Tolstojs Anna Karenina och presenterar den klassiska romanens teman i nutid och ur ett unikt perspektiv. Såväl individens plats i samhället, den allmänna moralens förfall och den tekniska och politiska utvecklingen behandlas och ämnenas aktualitet är slående framför allt i ljuset av dagens relationer mellan Ryssland och Västeuropa.

&&Louhi, 6.–7.10.2023

När världen blöder

Den tredje föreställningen under &Skandiveckorna är Transitteatret-Bergens 03.08.38 –Tilstander av unntak, en audiovisuell rekonstruktion av terrordådet på Utøya. Verket är mångfaldigt prisbelönt i hemlandet Norge. Den 22 juli 2011, under loppet av 3 timmar, 8 minuter och 38 sekunder sprängde en ung man den norska regeringsbyggnaden och mördade 69 ungdomar på socialdemokraternas sommarläger. Den internationellt uppskattade regissören Tore Vagn Lids samtida teaterföreställning konstrueras dokumentärt bit för bit med hjälp av musik, teckningar, live-video och en varierande scenografi. Autentiska radiosändningar och ljudupptagningar fördjupar verket som skildrar vad som hände i samhället vid det extrema undantagstillståndet och hur världen följde terrordådets utveckling.

Seminarium för det nordiska teaternätverket på Hanaholmens kulturcentrum den 5.10.

I anknytning till &Skandiveckorna arrangeras också ett öppet engelskspråkigt seminarium om berättelsernas betydelse. You own the story; you own it all – Nordic Theatre Network Seminar arrangeras den 5 oktober 2023 av && Esbo Teater och Yggdrasil-nätverket. Det kostar ingenting att delta. Yggdrasil är ett samarbetsnätverk som består av nordiska teaterorganisationer, festivaler och enskilda konstnärer.