Skip to content

25.08.2023

&:n syyskauden ensimmäisen yhteistuotannon näytöskausi käynnistyy syyskuussa. Helsinkiläisen WAUHAUS-kollektiivin kanssa luotu neljän päivän läheisyys herättelee uusia perspektiivejä nykyihmisen luontosuhteeseen 15 näytöksen verran.

&:n syyskauden ensimmäisen yhteistuotannon näytöskausi käynnistyy syyskuussa. Helsinkiläisen WAUHAUS-kollektiivin kanssa luotu neljän päivän läheisyys herättelee uusia perspektiivejä nykyihmisen luontosuhteeseen 15 näytöksen verran.

Pipsan Longan kirjoittama näytelmä kuvaa aurinkorantaa ja siellä elävien ja kuolevien ihmisten ja lokkien rinnakkaiseloa. WAUHAUS luo näytelmästä &Revontulen lavalle kaleidoskooppimaisesti avautuvan teoksen, jossa pääosassa ovat yhtä lailla lokit, ihmiset, sekä rohkeasti erilaisia audiovisuaalisia keinoja hyödyntävä näyttämöilmaisu. Esityksessä kuullaan myös kolmea Kamariorkesteri Avantin muusikkoa, jotka esittävät hiljattain edesmenneen Kaija Saariahon säveltämän ja näytelmään sisäänkirjoitetun Cloud Trion.

Rantaan tarvitaan kolme: maa, meri ja taivas.

Etelän rannat ovat olleet suomalaisten suosimia lomakohteita jo 60-luvulta lähtien ja pitkään aurinkorantamaisema oli eräänlainen onnellisuuden kuva. Maailma on kuitenkin muutoksessa ja aurinkorantojen kuvasto elää mahdollisesti viimeisiä hetkiään. Esityksen keskiössä ovatkin lajien välinen rinnakkaiselo, yhteisestä tilasta neuvottelu, sekä toisten eläinten kanssa jakamamme kuolevaisuus.

”Näytelmän keskeisten elementtien, ihmisten, lokkien ja aurinkorantojen ajankohtaisuus on kuluneen vuoden aikana kirkastunut. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat maastopalot, jotka ovat peittäneet rantatuolit tuhkaan ja tehotuotannon lietsoma lintuinfluenssa kytkevät esityksen tämän hetken kysymyksiin rinnakkaiselosta, lajien välisestä riippuvuudesta ja elämäntavastamme tällä planeetalla”, avaa WAUHAUS-kollektiivi.

WAUHAUS on Helsingistä käsin toimiva monialainen taidekollektiivi, joka perustettiin vuonna 2016. WAUHAUS on tunnettu kokonaisvaltaisesta audiovisuaalisesta näyttämöestetiikastaan sekä jaetun tekijyyden toimintatavoistaan. Vuonna 2017 WAUHAUSille myönnettiin näyttämötaiteen valtionpalkinto. neljän päivän läheisyys on osa WAUHAUSin laajempaa monivuotista teossarjaa. Teokset hahmottelevat näyttämöä, jossa tarkkarajaisen ja erilliseksi mielletyn ihmisfiguurin sijaan keskiössä ovat monenkeskiset suhteet ja prosessit.

Suomenkielinen kantaesitys 13. syyskuuta on loppuunmyyty, mutta esityskausi jatkuu 10.10. saakka – osta lippusi nyt!

Työryhmä

Ohjaus, esitysdramaturgia ja suunnittelu: Laura Haapakangas, Juni Klein, Jani-Matti Salo, Heidi Soidinsalo
Näyttelijä: Salla Loper
Käsikirjoitus: Pipsa Lonka
Tekstin dramaturgi: E.L.Karhu
Ääninäyttelijät: Elmer Bäck, Aleksi Holkko, Ria Kataja, Hertta Klein, Sara Melleri, Shemeikka Mustakallio, Chike Ohanwe, Tuomas Rinta-Panttila, Mikko Roiha, Miitta Sorvali, Vilma Tanskanen, Miiko Toiviainen, Eija Vilpas, Tiina Weckström
Videosuunnittelu: suunnitteleva työryhmä & Jonatan Sundström
Kuvaaja: Jonatan Sundström
Muusikot: Kamariorkesteri Avanti!
Skenografian assistentti: Ella Snellman
Valo- ja videosuunnittelun assistentti: Mikko Kaukonen
Äänisuunnittelun assistentti: Io Pettersson
Projektituottaja: Anna Jääskeläinen
WAUHAUSin tuottaja: Julia Hovi
Tekninen tuottaja: Tomi Flyckt
Tekninen suunnittelu ja rakennus: Thommy Öhman, Seppo Aapro, Olli Kettunen
Video ja traileri: Jonatan Sundström