Skip to content

21.09.2023

Modernia, uskaliasta, kokeilevaa, eleganttia, viihdyttävää, liikuttavaa ja yllättävää esittävää taidetta – teatterimme uusi avaus tuo Pohjoismaiden parasta antia Tapiolaan.

&&Skandiviikoilla nähdään, millaista on ruotsalainen nykysirkus parhaimmillaan, miten klassikkokirjallisuus tuodaan tähän päivään tanssin ja huumorin avulla, ja kuinka tosielämän tragediaa voi käsitellä näyttämöllä. Suomessa ensimmäistä kertaa vierailevista teoksista vastaavat Kompani Giraff, ohjaaja Gunilla Heilborn työryhmineen sekä Transitteatret-Bergen.

Kaikki esitykset esitetään alkuperäiskielellään, mutta tarjolla on tekstitys & Espoon teatterin mobiilisovelluksen kautta. &&Skandiviikkojen esityspaikkana on &&Louhi (Kultturiaukio 2, Espoon kulttuurikeskus).

Unenomainen riippusilta lapsuuden ja aikuisuuden välissä

Ensimmäisenä vuorossa on Sundsvalls Teaterissa kantaesityksensä keväällä 2021 saanut nykysirkusteos Moln, jonka inspiraationlähteenä on viime vuosisadan alussa vaikuttaneen Karin Boyen runot ja elämä. Ruotsissa sekä ympäri maailmaa saleja loppuunmyynyt, vaahtokarkinvärinen nykysirkusesitys leijailee yläpilvessä indiepopin tahtiin. Esityksen tuo Espooseen poikkitaiteellisista ja visuaalisesti vaikuttavista teoksistaan tunnettu Kompani Giraff, jonka johtohahmoina toimivat esitystaiteen, sirkuksen, taikuuden ja muodin ammattilaiset Viktoria Dalborg, Axel Adlercreutz ja Sus Soddu. Dalhborgin ohjaaman, kaiken ikäisille sopivan teoksen teemana on rajatila lapsuuden ja aikuisuuden välissä – kuten Karen Boyenkin runoissa.

&&Louhi, 3.–4.10.2023

Ihmiskunnan koominen tanssi

Ruotsista saapuu myös tanssitaustaisen ohjaajan Gunilla Heilbornin omalaatuinen esitystaideteos 37 timmar och 3 minuter, joka pohtii ihmiskunnan ajattomia kysymyksiä Leo Tolstoin Anna Kareninan kautta. Yhtä aikaa koominen, outo ja tanssillinen teos tuo klassikkoromaanin teemat nykyaikaan, ennennäkemättömästä näkökulmasta. Aiheina on niin yksilön paikka yhteiskunnassa, yleisen moraalin rapautuminen kuin tekninen ja poliittinen kehitys, ja niiden osuvuus tähän päivään hämmästyttää etenkin Venäjän ja Länsi-Euroopan nykysuhteiden valossa.

&&Louhi, 6.–7.10.2023

Kun maailmaan tulee haava

Kolmantena &&Skandiviikoilla nähdään Transiteatret-Bergenin 03.08.38 –Tilstander av unntak, kotimaassaan Norjassa monesti palkittu audiovisuaalinen rekonstruktio Utøyan terrori-iskusta. Heinäkuun 22. päivänä vuonna 2011, 3 tunnin, 8 minuutin ja 38 sekunnin aikana nuori mies räjäytti norjalaisen hallintorakennuksen ja murhasi 69 nuorta sosiaalidemokraattien kesäleirillä. Kansainvälisesti arvostetun ohjaajan Tore Vagn Lidin nykyteatteriesitys rakentuu lavalle dokumentaarisesti pala palata musiikin, piirrosten, livevideoinnin ja monenlaisen lavastustaiteen keinoin. Aitojen radiolähetysten ja äänitteiden syventäminä teos kuvaa, mitä äärimmäisessä yhteiskunnallisessa poikkeustilanteessa tapahtuu ja kuinka maailma seurasi terrori-iskun etenemistä.

&&Louhi, 13.–14.10.2023