Skip to content

21.08.2024

Matilda von Weissenberg ja Jussi Sorjanen teatterin edessä pitelemässä kylttejä, joissa teksti: leikkaukset uhkaavat ajaa alas suomalaisen teatterin.

Leikkaukset uhkaavat ajaa alas suomalaisen teatterin.

Valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset uhkaavat suomalaisen teatterin tulevaisuutta. & Espoon teatteri haluaa yhdessä Suomen Teatterit ry:n kanssa herättää päättäjät ja yleisön ymmärtämään, että näin suurten leikkausten myötä koko taidemuoto on vaarassa.

Valtiovarainministeriön 9.8. julkaistu budjettiehdotus antoi kylmää kyytiä suomalaiselle esittävän taiteen kentälle. Valtiovarainministeriö esittää, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 %, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla.

– Suuri yleisö ja päättäjät eivät välttämättä hahmota leikkausten mittakaavaa, mutta suomalainen teatteri nykymuodossaan on vaarassa kadota, mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat, Suomen Teatterit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoo.

Nyt esitetyt leikkaukset ovat osa kehysriihessä päätettyä säästöpakettia, jossa linjattiin että opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuu 50 miljoonan euron lisäleikkaukset vuonna 2025. Tästä summasta valtiovarainministeriö on jyvittänyt 60 % leikattavaksi kulttuurista, vaikka kulttuurin osuus ministeriön koko budjetista on vain noin 7 %.

Vuodelle 2025 esitetyt leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus kaavailee mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026.

Leikkauksilla merkittävä vaikutus &:n toimintaan

Valtionvarainministeriön esittämä 13% leikkaus vakiintuneiden teattereiden valtion rahoitukseen tarkoittaisi &:lle n. 110 000 euron leikkausta ensi vuoden budjettiin. Summa vastaa yhden esityksen tuotantokuluja. Vuoden 2025 suunnitelmia ei voi kuitenkaan juurikaan enää muuttaa, sillä melkein kaikki sopimukset on jo solmittu alan freelancereiden ja kotimaisten sekä ulkomaisten ryhmien kanssa.

– Jostain olisi kuitenkin pakko säästää eli joutuisimme perumaan yleisötyön ja yhteisölliset hankkeet. Emme esimerkiksi voisi enää osallistua Taidetestaajien kaltaisiin kansallisesti ja alueellisesti merkittäviin kulttuurikasvatusohjelmiin, jonka kautta tänä syksynä tarjoamme 1500:lle alueemme kasiluokkalaiselle mahdollisuuden päästä teatteriin. Lisäksi lippujen hintoja pitäisi korottaa ja poistaa saavutettavuutta lisäävät alennuskategoriat esimerkiksi opiskelijoilta, vähävaraisilta ja erityisryhmiltä, toteaa &:n toimitusjohtaja Matilda von Weissenberg.

– Tällaisilla keinoilla voisimme yrittää lyhyellä varoitusajalla pelastaa teatterin talouden, yrittää suojella jatkuvuutta ja alan ammattilaisille tarjoamiamme työpaikkoja. Samalla se olisi kuitenkin tie hitaaseen näivettymiseen, kun uusia yleisöjä ei olisi mahdollista yrittää tavoittaa tai kasvattaa, jatkaa von Weissenberg.

Pitkällä aikavälillä leikkaukset tuottaisivat vielä syvempiä ongelmia. Leikkaukset synnyttäisivät ketjureaktion, jossa koko teatterin talous ja sen myötä toiminta supistuisi noin 3-5 henkilötyövuoden verran vuosittain. Espoon teatteri perustettiin vuonna 1991. Siitä lähtien teatteri on 33 vuoden aikana kasvattanut volyyminsa kolminkertaiseksi. Leikkausten myötä spiraali veisi &:n vuosi vuodelta pienempään toimintavolyymiin. Tällä jatkumolla teatteri olisi tämän vuosikymmenen lopussa lähtöruudussa.

Tämä osoittaa konkreettisesti, miten hallituksen ja valtiovarainministeriön esittämät nopeatahtiset leikkausehdotukset uhkaavat ajaa alas suomalaisen teatterin.

Kulttuuri on henkistä huoltovarmuutta

Suomalaisella teatterilla, tanssilla ja sirkuksella on tärkeä rooli kansankunnan identiteetin, demokratian ja vakauden vahvistajana. Epävarmoina aikoina on syytä pitää erityistä huolta kulttuurista, joka on osa suomalaisten henkistä huoltovarmuutta. Taide mahdollistaa uuden ajattelun ja vie yhteiskuntaamme eteenpäin.

– Kun puhumme taiteesta, puhumme Suomesta. Tämä maa ja tämän maan idea on luotu taiteen ja kulttuurin kautta. Pitää muistaa, että Suomea ei olisi ilman taiteilijoita eikä suomalaisuus säily ilman taidetta, huomauttaa &:n taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

& vetoaa nyt yhdessä Suomen Teatterit ry:n kanssa päättäjiin, että teattereihin kohdistuvat ylisuuret leikkaukset peruttaisiin tai kohtuullistettaisiin. Yleisömme voi puolestaan tukea teatteria saapumalla sankoin joukoin tarjoamiimme upeisiin esityksiin heti kun kautemme alkaa ensi viikolla.

Lisätietoja:

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 040 518 0698

Ritva Viljanen, hallituksen puheenjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 050 563 5710

Matilda von Weissenberg
toimitusjohtaja, &
p. 050 911 5988

Jussi Sorjanen
taiteellinen johtaja, &
p. 050 380 2398