Skip to content

Erään itsemurhan anatomia

31.1.-6.3.

Genre

 • Puheteatteri

Kieli

suomi

Ikäsuositus

16+
Vielä ehdit! Viimeinen näytös 6.3.
Toista video
Pysäytä video
 • Tuotanto

  Teatteri Metamorfoosi, && ja Circo Aereo

 • Näyttämö

  &&Revontuli
  Palvelut ja saapuminen

 • Kesto

  2,5 t, sis. väliajan

 • Kieli

  suomi

 • Tekstitys

  ei tekstitystä. Juoniselostus saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 • Varoitukset

  Itsetuhoisuus, päihdeaddiktio. Teatteriusvaa. Ikäsuositus 16+

Tietoa

Mitä muut sanovat

"Jos haluat tuntea isosti ja herätellä kaikkia aistejasi, tämä teos kannattaa nähdä."&&Yleisö
"Taitava ja nokkela toteutus, hyvää näyttelijäntyötä ja intensiivinen tunnelma, joka syntyi heti ensiminuutilla ja pysyi yllä loppuun saakka." &&Yleisö
"Ylellistä saada tutustua näin hienoon näytelmäkirjailijan näytelmään ja siitä tehtyyn esitykseen, jonka esityskieli ja ilmaisu tavoittavat sitä, miten trauma pakenee kieltä."Hanna Helavuori
Näyttelijä Terhi Suorlahti etualalla, taustalla kaksi muuta näyttelijää.

Työryhmä

Teksti

Alice Birch

Ohjaus

Davide Giovanzana, Sanna Silvennoinen

Käännös

Reita Lounatvuori

Käännöksen sovitus

Mimmi Ahonen, Sara Koiranen

Dramaturgian assistentti

Sara Koiranen

Valosuunnittelu

Juho Rahijärvi

Lavastus- ja pukusuunnittelu

Mirkka Nyrhinen

Sävellys ja äänisuunnittelu

Viljami Lehtonen, Maija Ruuskanen

Nukketaiteilija

Elina Sarno

Kuiskaaja

Aino Ojanen, Sara Koiranen

Ompelija

Minna Kiiskinen

Näyttelijät

Samuli Nordberg, Eero Ojala, Pauliina Palo, Riina Tikkanen, Terhi Suorlahti, Roosa Söderholm, Senna Vodzogbe

Tuotantopäällikkö

Luc Gérardin

Tuotanto

Teatteri Metamorfoosi

Yhteistuotanto

Circo Aereo ja & Espoon teatteri

Tukijat

Wihurin säätiö ja Uudet klassikot

Residenssi

Tampereen Työväen Teatteri

Oikeudet

Anatomy of a Suicide -näytelmän dramaturgiset oikeudet ovat myönnetty Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy:lle.

Hinnasto

 • Peruslippu40 €
 • Kimppalippu (4 hlö +)38 €
 • Eläkeläinen37 €
 • Ryhmälippu (20 hlö +)37 €
 • Ennakkonäytös 31.1.25 €
 • Opiskelija, työtön22 €
 • Opiskelijakeskiviikko, myynnissä 5 päivää ennen näytöstä10 €
Teos tutuksi

Kuka on Alice Birch? Miksi ohjaajat valitsivat juuri tämän näytelmän? Miten näytelmän teemaa käsitellään esityksessä?

Yleisötyöntekijä Martta Pesosen kanssa pääset sukeltamaan esityksen maailmaan jo ennen esiripun avaamista ti 20.2, ke 28.2. ja ke 6.3. klo 18.15.

Valitettavasti torstain 15.2. tilaisuus on peruttu sairaustapauksen vuoksi.

Teema tutuksi

Trauma ja mieli – keskustelutilaisuus Erään itsemurhan anatomiasta la 10.2. esityksen jälkeen klo 16.30.

Keskustelussa asiantuntijoina ovat mukana psykologi Pekka Sauri, Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen sekä näyttelijä Terhi Suorlahti. Keskustelua vetää Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Vesa Rantama. Myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Paikalla on myös Mieli ry:stä Mari Rantanen vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Teos tutuksi

Anatomy of a Suicide as British Drama, keskustelemassa ohjaajat Sam Prichard (Royal Court Theatre), director Ida Kronholm ja Davide Giovanzana. Ti 6.2. ennen esitystä klo 17.30, keskustelukieli englanti.

Sanna Silvennoinen

Sanna Silvennoinen on sirkustaiteilija, ohjaaja ja koreografi. Hän on valmistunut nykytanssijaksi Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten:sta ja toimii yhtenä nykysirkusryhmä Circo Aereon taiteellisista johtajista. Hän pokkasi tänä vuonna Sirkuksen lumo -palkinnon yli 20 vuoden ajan tekemästään monipuolisesta työstä: ilman hänen arvokasta taiteellista panostaan suomalainen nykysirkus näyttäisi hyvin erilaiselta. Silvennoinen yhdistää ohjauksissaan monipuolisesti taiteen eri osa-alueita tuoden yhteen tanssin, teatterin, sirkuksen, musiikin, kuvataiteen ja performanssin tekijöitä. Aiemmin hän on työskennellyt sirkuskoreografina mm. Suomen Kansallisoopperassa ja Kansallisteatterissa. Silvennoisen ohjaustöihin lukeutuu muun muassa yleisömenestykset Talvisirkus Rakkaus, Lion – The Weird and Magical Abracadabra Lion Shown sekä klovni Thom Moncktonin sooloteokset The Pianist ja The Artist.

Davide Giovanzana

Davide Giovanzana on teatteriohjaaja, pedagogi ja tutkija. Hän opiskeli figuratiivista maalausta Genevessä, Lecoq-pedagogiaa Brysselissä, ja on suorittanut tohtorin tutkinnon Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Työssään Giovanzana yhdistää fyysisen teatterin, teatterin ja median ja poliittisen komedian keinoja. Hän on toiminut näyttelijäntyön, dramaturgian, ja taiteellisen tutkimuksen opettajana yli 20 vuotta ja opettanut niin näyttelijöitä, tanssijoita, ohjaajia kuin sirkustaitelijoita. Hän on asunut ja työskennellyt Euroopassa, Yhdysvalloissa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Muutettuaan Helsinkiin, Giovanzana perusti Teatteri Metamorfoosin vuonna 2006 ja työskenteli kansainvälisen MasQue naamioteatterifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2007-2015.

Vuonna 2019 Giovanzana ja David Kozma perustivat New Theatre Helsingin, joka toimii tilana Suomen ulkopuolella syntyneille taiteilijoille ja yhteisöille, jotka eivät ole edustettuina institutionaalisen Suomen lavoilla. Vuonna 2020-21 hän työskenteli taiteellisen tutkimuksen vierailevana professorina Teatterikorkeakoulussa. Tällä hetkellä Giovanzana toimii näyttelijäntyön lehtorina Tampereen yliopistossa (Näty). Hänen viimeisimpiä ohjaustöitään ovat mm. Stefano Massinin Lehman-trilogia (2020), Survival Kit (2021) ja Albert Camusin Sivullinen (2021). Giovanzana on ohjannut Talvisirkuksen kahdesti: play (2017) ja Kosmos (2013).

Alice Birch

Alice Birch on brittiläinen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja, jonka näytelmiä on tilattu mm. Royal Shakespeare Companyn ja Lontoon The National Theatren arvostetuille lavoille. Hänen tunnetuimpiin näytelmiinsä kuuluu muun muassa [blank] (2019) sekä Revolt. She Said. Revolt Again. (2016). Birchin vakiintunut työpari on Katie Mitchell. Heidän yhteistyönsä on poikinut useita näytelmiä: Ophelia’s Zimmer (2015) ja Elfriede Jelinekin runoteoksen pohjalta sovitettu Schaten (2016) luotiin molemmat berliiniläiselle Schaubünhe -teatterille; Anatomy of Suicide, josta Birch palkittiin Susan Smith Blackburn – palkinnolla, syntyi Lontoon Royal Court Theatrelle. Birch on sovittanut Mitchellin kanssa myös Marguerite Duras’in Maladie de la Mortin ja Virginia Woolfin Orlandon. Birch sovitti tv-sarjan Normal People yhteistyössä Sally Rooneyn ja Mark O’Rowen kanssa ja sai Emmy-ehdokkuuden työstään. Hän työskenteli HBO-sarja Successionin toisen kauden story editorina ja toimii tällä hetkellä pääkirjoittajana ja -tuottajana tv-sarjassa Dead Ringers, jonka pääosassa on Rachel Weisz. Birchin esikoisfilmi Lady Macbeth voitti vuonna 2017 viisi British Independent Film Awards -palkintoa, joista yksi myönnettiin parhaasta käsikirjoituksesta.

Kuva: Sara Krulwich

Nerokas näytelmä yli­suku­polvisesta traumasta saa kunnian­himoisen sovituksen Espoon teatterissa

Maria Säkö / Helsingin Sanomat 3.2.2024