Skip to content

01.08.2023

Espoon Kaupunginteatterin hallituksen yksimielisellä päätöksellä &&:n seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Jussi Sorjanen. Sorjanen aloittaa tehtävässään nykyisen teatterinjohtajan Erik Söderblomin kauden päättyessä elokuussa 2024. Samalla teatterin johtamismalli uudistuu ja nykyinen talous- ja hallintojohtaja Matilda von Weissenberg siirtyy toimitusjohtajan rooliin.

Jussi Sorjanen (s. 1986) on työskennellyt taiteellisena johtajana ja ohjaajana ympäri Suomen sekä kansainvälisesti. Sorjanen aloitti uransa aikanaan nuorimpana suomalaisena taiteellisena johtajana Teatteri Vanhassa Jukossa. Hänen erityisalaansa on kansainvälinen yhteistyö sekä yhteistuotantojen ja vierailutoiminnan fasilitointi. Tällä hetkellä Sorjanen toimii teatterinjohtajana Viirus-teatterissa, jossa hän on ollut mm. mukana kehittämässä yhtä Suomen suurimmista vierailuohjelmistoista, erityisesti nuoria tekijöitä sekä vapaan kentän teoksia ja ryhmiä nostattava Viirus GUESTia.

“Espoon Kaupunginteatteri on uskomattoman innostava teatteri, jonka taiteellinen johtajuus on minulle unelmatyö,” Sorjanen kertoo. “Uskon näyttämötaiteeseen, joka kommunikoi, joka herättää jotakin; tunteita, ajatuksia, keskustelua, ärsytystä, viihtymistä, innostusta! Ohjelmistollisessa ajattelussani on tärkeää, että teatteri on yhteiskunnallisesti relevantti toimija, ja että sen esitykset paitsi osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun, ovat myös luomassa sitä. On tärkeää, että esitykset kommunikoivat yleisönsä ja muun maailman kanssa mahdollisimman voimallisesti ja herkästi.”

Keväällä 2023 avattua uuden taiteellisen johtajan tehtävää haki yhteensä 46 ehdokasta. Tehtävään valitun Sorjasen kausi ulottuu ajalle 1.8.2024–31.7.2028 kolmen vuoden jatko-optiolla. Espoon Kaupunginteatterissa taiteellinen johtaja vastaa teatterin ohjelmiston suunnittelusta, taiteellisista linjauksista sekä ylläpitää ja kehittää teatterin korkeaa taiteellista tasoa.

”Rakastan tätä teatteria. Organisaatio on hallittavan kokoinen ja perustuu inhimilliseen kontaktiin, täällä on kaikki mahdollisuudet ja haasteet, joista voi vaan unelmoida. Tulen tekemään kaikkeni luodakseni parhaat mahdolliset edellytykset Espoon Kaupunginteatterin tulevaisuudelle. Odotan ilolla yhteistyötä Jussin kanssa, hän on taitava johtaja, hän osaa kuunnella, hänellä on oikeanlainen energialataus ja kokemuspohja tähän työhön!” kommentoi von Weissenberg.